Βανδαλισμοί σε Δημόσια Πάρκα-Παιχνιδότοπους
Type:
Period:
Articles
*του Δημήτρη Βαρζακάκου
Γιατί πρέπει να καταστρέψεις την κούνια, το φωτιστικό, το παγκάκι, το δέντρο του πάρκου σου; Γιατί πρέπει να βάλεις φωτιά και να κάψεις την τσουλήθρα; Γιατί πρέπει να αφήσεις το σκυλί σου να κάνει την ανάγκη του μέσα στο πάρκο ; Γιατί πρέπει να πετάξεις το τσιγάρο ή τα σκουπίδια σου μέσα στον χώρο που παίζουν παιδιά;
Σε πολλές περιπτώσεις τα Δημόσια πάρκα θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία. Πάρκα που έχουν εσωτερικά παιχνιδότοπους για να παίζουν παιδιά πέφτουν πολλές φορές θύμα της καταστροφικής μανίας ανεγκέφαλων που κυκλοφορούν, κυρίως την νύχτα. Πάρκα που χρειάστηκαν χρόνια για να γίνουν με σημαντικό κόστος καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά. Έλλειψη σεβασμού στην δημόσια περιουσία.
Είναι πολλά τα περιστατικά βανδαλισμών πάρκων που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. Βλέποντας τι απέμεινε από τις ορδές των βαρβάρων που πέρασαν την προηγούμενη νύχτα η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Σπασμένες κούνιες, καμμένες τσουλήθρες, διαλυμένα παγκάκια και ηλεκτρολογικοί πίνακες ανοικτοί και προσβάσιμοι σε μικρά παιδιά.
Τσιγάρα και σπασμένα μπουκάλια από ποτά πεταμένα σε σύνθετα παιχνίδια, δέντρα σπασμένα, υπολείμματα από φωτιές σε διάφορους χώρους των πάρκων.
Αφαιρεμένα δάπεδα ασφαλείας, σκουπίδια παντού και ακαθαρσίες ζώων. Σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και πεταμένες σύριγγες.
Βανδαλισμοί δεν συμβαίνουν όμως μόνο τις νύχτες αλλά μπορεί να συμβούν και κατά την διάρκεια της ημέρας. Παρατηρήθηκαν παιδιά να σχεδιάζουν αμέριμνα με μαρκαδόρους σε εξοπλισμούς παιχνιδότοπων, στην παρουσία γονέων, μέσα στο πάρκο χωρίς να τολμήσει να τους κάνει κανείς παρατήρηση.
Υπάρχουν κάποιοι Δήμοι και αρμόδιες αρχές που έχουν αναγνωρίσει το πρόβλημα και προσπαθούν να πάρουν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. Καλό θα είναι το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται συνολικά με ενιαία πολιτική από όλους τους Δήμους και τις αρμόδιες αρχές.
Τρόποι αποτροπής των βανδαλισμών υπάρχουν αρκετοί που θα μπορούσαν να ελαχιστοποιήσουν το πρόβλημα. Το βασικότερο είναι να αναγνωρίζεται σαν πρόβλημα από τον σχεδιασμό του νέου πάρκου ή την ανακατασκευή ενός παλιού πάρκου για να κατασκευάζεται με προδιαγραφές που θα περιορίζουν το φαινόμενο.
Σημαντικά μέτρα για την αποτροπή βανδαλισμών είναι η περίφραξη του πάρκου και ο περιορισμός της πρόσβασης τις νυχτερινές ώρες κυρίως.
Οι συχνές περιπολίες από την Αστυνομία σε χώρους που στο παρελθόν έχουν γίνει εκτεταμένοι βανδαλισμοί θα βοηθούσαν στην μείωση του φαινομένου. Η συχνή επίβλεψη από πλευράς Δήμων ή αρμόδιων αρχών μπορεί να περιορίσει κάπως το φαινόμενο και να προστατεύσει τα παιδιά όταν οι εξοπλισμοί παιχνιδότοπων έχουν υποστεί φθορές που μπορεί να δημιουργούν παγίδες για τα παιδιά.
Ίσως θα πρέπει να αξιολογηθεί κατά πόσο θα βοηθούσαν τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε κάποια πάρκα κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ο φωτισμός του πάρκου είτε μόνιμα είτε προσωρινά (με αισθητήρες κίνησης) μπορεί να ενισχύσει την αποτροπή του φαινομένου.
Επίσης ο εξοπλισμός που τοποθετείται στα πάρκα (π.χ.φώτα, παγκάκια) μπορεί να είναι κατασκευασμένος ώστε να αντέχει σε βανδαλισμούς.
Τελευταίο και ίσως σημαντικότερο είναι να ενεργοποιηθούν οι δημότες που διαμένουν κοντά σε ένα πάρκο, είτε από μόνοι τους, είτε μέσω των Δήμων τους.
Σε πολλές περιπτώσεις ο κόσμος που διαμένει κοντά σε πάρκα φοβάται να παρέμβει όταν γίνονται βανδαλισμοί για να μην γίνει στόχος το σπίτι του από τους βανδάλους. Η αποτροπή του βανδαλισμού δεν μπορεί να είναι πράξη ενός μεμονωμένου Δημότη αλλά εθελοντική παρέμβαση όλης της «γειτονιάς» σε συνεργασία με τον Δήμο και την Αστυνομία.
Όταν καταστρέφεται το πάρκο της γειτονιάς μας οφείλουμε όλοι να κάνουμε κάτι. Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον Δήμο μας, τις αρμόδιες αρχές ή την Αστυνομία. Εάν κάτι συμβαίνει οφείλουμε να το καταγγείλουμε άμεσα τι στιγμή που συμβαίνει για να αποτρέψουμε την επανάληψη του. Μερίδιο ευθύνης για τους βανδαλισμούς των πάρκων μας έχουμε όλοι.
Δημήτρης Βαρζακάκος
Μηχανολόγος Μηχανικός
Επιθεωρητής Παιχνιδότοπων
Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης